lørdag 7. mai 2011

Podagra og haglbyger


Dag 7 blir garantert en praktdag. Turen går fra Grimsel, via Grimselsee og Grimselpass (2165 moh) til Ulrichen. Deretter venter en rundttur med tre pass - Nufenen (2478 moh), St. Gotthard (2108 moh) og Furka (2431 moh). Veien opp til St. Gotthard inkluderer også europas lengste brosteinsstigning. Vi satser på dobbelt sett med polstrede lycra-shorts og kanskje lag-på-lag med hansker i tillegg. Jaja - heller opp enn ned :)



Man antok tidligere at St. Gotthard var Alpenes viktigste nord–syd-forbindelse og passet var selveste symbolet på det første sveitsiske edsforbundet og dets politiske makt som passtat. Kontrollen av passet var ett av grunnlagene for edsforbundets maktstilling i området. Her møtes Sveits' fire språk, med tysk i nord, italiensk i syd, fransk i vest og retoromansk i øst.

Målt i transporterte tonn på 1500-tallet var nok Brennerpasset mer enn 25 ganger så viktig...

Helgenen St. Gotthard (eller St. Godehard) ble født i 960 og døde etter et kort sykeleie 5. mai 1038. Han ble kanonisert av Pave Innocent II i 1131 etter at det beviselig ble utført undere ved påkalling av den salige. St. Gotthard regnes som beskytter av reisende handelsfolk og kristne ber om at han går i forbønn for feber, barnesykdommer, fødselssmerter, ødem, podagra og hagl. Ødem er opphopning av væske utenfor blodkar i et kroppsvev. Podagra kalles også urinsyregikt og gir ofte smerter i stortærne. Ifølge Kaptein Vom kan dette lindres ved å holde føttene høyt - gjerne mens vi slapper av under en palme.

Vi vet jo at Inger Eline er veldig skeptisk til slikt, men Ola tenker nå likevel at vi kanskje skulle koste på oss en liten forbønn. Det er ikke morsomt med hverken hagl eller podagra når man sykler serpentinsvinger på brosten.


Grimsel til Ulrichen og til Ulrichen - 119 kilometer - 3228 høydemeter

1 kommentar:

  1. En liten oppklaring bare... De to øverste bildene er selvsagt fra St. Gotthardspasset. Det nederste er fra Knoll og Tott Julehefte fra 2009.

    SvarSlett